Ontdek wat de beste olijfolie van 2024 is volgens de vakjury's van de grootste olijfoliecompetities!
Olijfolie in kookwater: feit of fabel?
Misschien klinkt het volgende je bekend in de oren: je pakt een steelpan, laat deze volstromen met water, plaatst hem op het fornuis, zet het vuur aan en je giet wat olijfolie erbij in het water. Klinkt dat als hoe jij pasta kookt? Dan doe je dit waarschijnlijk omdat olijfolie zou voorkomen dat je pasta aan elkaar gaat plakken. Maar is dat inderdaad ook zo? Is olijfolie in kookwater feit of fabel?
Fabel!
Het simpele antwoord is dat het een hardnekkige fabel is dat olijfolie in het kookwater voorkomt dat je pasta aan elkaar plakt. Olie is namelijk hydrofoob, wat inhoudt dat het niet met water mengt. Doe je een scheut olijfolie bij je pastawater? Dan drijft het dus gewoon bovenop het water. Ten eerste voorkomt het dus niet dat je pasta aan elkaar plakt en ten tweede is het ook nog eens hartstikke zonde van de dure olijfolie.
Hoe zorg je er dan wél voor dat je pasta niet plakt?
Vragen hoe je ervoor zorgt dat je pasta niet plakt, is in feite vragen hoe je pasta op de juiste manier bereidt. Dus hoe bereidt je pasta nu echt goed? Het geheim van goede pasta zit hem in het gebruik van een grote hoeveelheid flink gezouten water. Veel (Nederlandse) recepten vertellen je waarschijnlijk dat je misschien hooguit ‘een snufje’ zout moet toevoegen aan het water. Dat kun je meteen vergeten. Je pastawater moet in feite als zout water smaken. Een goede vuistregel is 10 gram zout per liter water. Qua hoeveelheid water is een goede vuistregel 1 liter water per 100 gram pasta.
Hoe pasta koken?
Als je pasta gaat maken, breng je eerst het water aan de kook. Zodra dit kookt, voeg je het zout toe. Daarna voeg je de pasta toe aan het al kokende water. Zodra je de pasta erin hebt gedaan, roer je het goed door met een lepel of een keukentang. Zodra je dit doet, zul je zien dat er zetmeel vrijkomt. Het is goed om iets van dit pastawater aan je saus toe te voegen. Dit werkt namelijk als een natuurlijk bindmiddel.
Wanneer is je pasta klaar?
De vuistregel hier is in principe gewoon het aanhouden van de aangegeven kooktijd op de verpakking. Wil je je pasta al dente? Trek dan 2 minuten van de aangegeven kooktijd af. Het is ook verstandig om tussendoor gewoon een stukje pasta, zoals een sliert spaghetti, uit het kokende water te halen met je keukentang en deze voorzichtig te proeven. Proef vooral voor jezelf of je de pasta al dente of zacht genoeg vindt. Ook dient de pasta lichtelijk zoutig te smaken door het gezouten water.
Zodra je pasta klaar is
Veel mensen gaan ook hier de fout in door de pasta, met water en al, af te gieten. Van oudsher doe je de pasta vanuit de pan door de saus heen. Zo trekt de saus in de pasta en krijg je een consistente smaak in je gerecht. Of je nu pasta bolognese, aglio e olio of carbonara maakt. Je giet dus vooral niet de pasta af om deze vervolgens op het bord met de saus erop of ernaast te serveren!
Volg deze simpele stappen op en je hebt perfect gekookte pasta, die niet plakt en op de juiste manier in je gerecht verwerkt is. Eet smakelijk!