skip to Main Content
Olijfbak de landelijke woontrend

Olijfbak | Dé landelijke woontrend

Geef je interieur meer karakter met een olijfbak

Ben je op zoek naar een eenvoudige manier om je huis meer karakter geven? Dan zijn olijfbakken op dit moment hét woonaccessoire waar je niet omheen kunt. Je kunt momenteel dan ook geen woonblad openslaan of woonprogramma bekijken, zonder een olijfbak tegen te komen. Het leuke is dat ze, ongeacht de stijl van je interieur, altijd iets unieks toevoegen aan je huis. En natuurlijk kun je de bak volledig naar eigen inzicht kunt stylen! In dit blog vertel ik je alles over de olijfbak. Van de unieke eigenschappen van olijfhout tot de mooie decoraties die je met een olijfbak kunt maken.

Wat is een olijfbak?

Een olijfbak is een hoge schaal gemaakt van het hout van de olijfboom. Deze kan in één stuk zijn uitgesneden. Maar ook zijn opgebouwd uit duigen, bijeen gehouden met decoratief vlechtwerk. De unieke tekening van de nerf maakt elke olijfbak uniek en zorgt voor karakter. Een olijfbak kan gebruikt worden om planten in te zetten en als fruitschaal. Maar je kunt ook de stylist in jezelf loslaten en je huis een opkikker te geven!

Voordelen van een olijfbak

Met een olijfbak kun je eindeloos variëren in functie en uiterlijk en altijd voegt het iets unieks toe aan aan je inrichting. Een olijfbak is dan ook een fijne toevoeging aan je huis en een veelzijdig object. Want een olijfbak:

 • geeft direct meer karakter aan je huis.
 • is makkelijk verplaatsbaar.
 • kun je altijd naar eigen smaak decoreren.
 • geeft eindeloze mogelijkheden om te variëren.
 • is een duurzaam product.

Dé trend in landelijke wooninrichting

Met houten olijfbakken kun je dus alle kanten op, maar wat ze zo populair heeft gemaakt zijn de smaakvol gestylede olijfbakken, in het populaire landelijke interieur. Bekijk ons bord over gedecoreerde olijfbakken op Pinterest en je zult begrijpen waarom. Rustiek, shabby chic en landelijk: het lijkt allemaal samen te komen in deze woontrend. Natuurlijke materialen spelen de hoofdrol. Populair zijn de – vaak houten – kandelaars in verschillende maten met kaarsen en windlichten. Ook een stenen kruik of vaas met een mooie tak mag niet ontbreken en over de rand hangt vaak een shabby doek. De kleuren zijn neutraal wat het in combinatie met een oude olijfbak een tijdloze uitstraling geeft.

Olijfbak rond of ovaal?

Er zijn grote en kleine olijfbakken, in een ronde en een ovale vorm. Kies de vorm en het formaat die je het meeste aanspreken of baseer je keuze op de plaats waar je hem neer wilt zetten. Maar misschien nog wel belangrijker dan de keuze tussen rond of ovaal, is het uiterlijk van de olijfbak. Dat is altijd uniek, dus het is goed mogelijk dat de ene ronde olijfbak je meer aanspreekt dan een ander.

Wat kost een olijfbak?

Ben je al om, maar heb je toevallig geen oude olijfbak op zolder liggen? Geen paniek. Nieuwe en oude olijfbakken koop je gewoon online of in de winkel. De prijs is afhankelijk van het formaat, het productieproces, hoe oud de olijfbak is én het feit of het echt olijfhout is. De prijs voor een gemiddelde olijfbak ligt tussen de 20 en 70 euro.

Wat maakt olijfhout zo bijzonder?

Olijfhout komt van de olijfboom. Dit is een zeer sterke boom, die ondanks de hete en droge omstandigheden waarin hij groeit altijd groen is. Een olijfboom kan wel 3000 jaar oud worden maar groeit uiterst langzaam, vaak maar een centimeter in doorsnede per jaar. Het olijfhout dat hierbij gevormd wordt, is een van de hardste en meest compacte houtsoorten ter wereld.

Uniek uiterlijk door knoestige groei

Hout van een olijfboom is lichtbruin, beige achtig en wordt steeds donkerder richting het midden van de stam. De nerf varieert van donkerbruin tot zwart. Als een olijfboom ouder wordt vormt deze steeds meer knoesten.

Deze knoestige groei zorgt voor een unieke nerf in het hout met prachtige patronen tot gevolg. Dit geeft elk product van olijfhout een unieke look, waardoor het een populaire houtsoort is voor siervoorwerpen. Ideaal dus voor het maken van een olijfbak, waarmee je je landelijke interieur van extra karakter voorziet.

Knoestige olijfboom

Duurzaam product

Tegenwoordig proberen we allemaal een beetje op onze ecologische voetafdruk te letten. Dit roept dan ook de vraag op of een olijfbak een duurzaam product is. Dat is gelukkig het geval en daar zijn drie redenen voor.

 1. Olijfhout gewonnen wordt uit een natuurlijke hulpbron die weer aangroeit.
 2. Een olijfboom wordt vaak pas gekapt wordt als deze geen vrucht meer draagt. Het oogsten van olijfhout is dus geen massaproductie maar duurzame houtkap.
 3. Olijfhout is van dusdanig hoge kwaliteit dat de producten die we er van maken een extreem lange levensduur hebben.

Echt olijfhout is dus een kwaliteitsproduct. In combinatie met de lange levensduur van de producten kunnen we een olijfbak daarom een duurzaam product noemen.

Decoreren olijfbakken

Heb je de perfecte oude olijfbak gevonden? Dan kan de pret beginnen! Het opmaken van een olijfbak is gelukkig niet moeilijk en hoeft ook niet veel te kosten. Voor mooie decoratieve takken zoals eucalyptus, gipskruid of wilgentakken hoef je vaak niet ver te zoeken. Die vind je gewoon in je eigen tuin of in die van een aardige buurman of buurvrouw.

Gebruik voor het decoreren spullen die je al in huis hebt of loop even langs de winkel om het rustieke assortiment van Action of Xenos te plunderen. Zolang je gebruik maakt van neutrale kleuren kun je eigenlijk niets verkeerd doen. Met hoogteverschillen houd je het speels. Hieronder hebben ik een lijst voor je samengesteld met voorwerpen waar je de bak mooi mee kunt opmaken.

Een vaas met roze gipskruid.
 • een stenen kruik
 • kruidachtige planten zoals gipskruid
 • wilgentakken
 • Eucalyptus
 • samengebonden bos olijftakken
 • (houten) kandelaars verschillende vormen en afmetingen
 • kaarsen verschillende hoogtes en diktes
 • windlichten
 • shabby doek
 • tafelpoot kandelaars
 • mos of een orchidee
 • mooie stenen

Aan te passen aan ieder seizoen

Het leuke is dat een olijfbak het hele jaar door een eyecatcher is. Zomer, winter, pasen of kerst. Je verandert hem gewoon mee met de seizoenen. Mosjes, grasjes en misschien een paar krokusjes of paaseitjes in het voorjaar. Dennenappels stenen en mooie bladeren in de herfst. En met de kerst vul je de schaal aan met hulst, kerstballen of zelfs een mini-kerstboom! Zo geniet je het hele jaar door van je olijfbak en kun je altijd je creatieve ei kwijt.

Een olijfbak gestyled in Paasstijl.

Wees creatief

Wees niet bang om zelf ook dingen uit te proberen. Zoals misschien het toevoegen van die oude parelkettingen die je nooit meer draagt? Door deze losjes over de schaal te draperen maak je de decoratie persoonlijk. Ook mooie schelpen van vakantie kunnen een toevoeging zijn. Geef je fantasie en creativiteit de vrije loop en creëer jouw eigen unieke olijfbak!

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top