skip to Main Content
Stijlvol dineren met Laguiole messen & bestek.

Laguiole messen & bestek: dineren in stijl

Laguiole messen en bestek zijn echte meesterwerkjes voor gebruik in de keuken en in goed gezelschap op een mooi gedekte tafel. Het sierlijke ontwerp en het ambachtelijke productieproces spreken tot de verbeelding en maken ieder item uniek. Lees er alles over in dit blog.

Olijfhout Laguiole messen & bestek

Wie op zoek is naar mooi tafelzilver, is de naam Laguiole vast al eens tegengekomen: want deze prachtige messen en bestek zijn razend populair! Dat is te danken aan het sierlijke ontwerp, met het karakteristiek gekromde handvat en het ‘bijtje’. Doordat de ‘echte’ Laguiole messen, net als in de 19e eeuw, ambachtelijk gemaakt worden door Franse meester messenmakers, zijn ze ook behoorlijk prijzig. Dit vakwerk zie je duidelijk terug in de versieringen en de afwerking. Maar ook aan het gebruik van mooie kwaliteitsmaterialen, zoals een heft van olijfhout.

Afgewerkt met olijfhout

Het zal je niet verbazen dat onze voorkeur – als liefhebbers van alles wat met olijven te maken heeft – uitgaat naar Laguiole messen en bestek met een heft van olijfhout. Omdat het duurzaam is, maar ook omdat olijfhout dankzij de knoestige groei van de olijfboom altijd over een uniek en decoratief nervenpatroon beschikt. Dit maakt ze zeer geschikt om voorwerpen met een grote sierwaarde nog unieker te maken! 

Waar komt de naam Laguiole vandaan?

De naam Laguiole is geen merknaam, maar verwijst naar het gelijknamige dorpje in de Franse streek Aubrac. Hier ontstond het beroemde ontwerp in het begin van de 19e eeuw. Tegenwoordig kun je een volledig Laguiole bestek kopen, maar in die tijd beperkten ze zich tot zakmessen en tafelmessen.

Ambachtelijk gemaakt door meester messenmakers

Het ontwerp voor de Laguiole messen ontstond uit een combinatie van het twee messen. Het Spaanse navajo zakmes en de Franse dolk met de naam capuchadou. Een mes werd van begin tot eind door één artisan – Franse term voor meester ambachtsman – messenmaker gemaakt. Door het handwerk is ieder mes uniek. Laguiole messen zijn dan ook ware kunstwerken, waarvoor goede en mooie materialen worden gebruikt, zoals olijfhout voor het heft. De artisan signeert zijn werk met zijn eigen merkteken op de rug van het mes.

Geen patent op de naam Laguiole

Wat een ‘echt’ Laguiole mes is, is officieel niet vast te stellen omdat er geen patent op de naam rust. Hierdoor is Laguiole geen merknaam maar een soortnaam die door iedereen vrij te gebruiken is. Officieel kun je dus niet spreken van een ‘echt’ of ‘nep’ Laguiole mes. Maar in de praktijk bedoelen we hier een mes mee, dat op de traditionele manier is gemaakt in Frankrijk. 

Door de grote vraag naar een betaalbare variant, is er veel namaak uit lage-lonen-landen in het oosten. Deze messen worden machinaal vervaardigd van inferieure materialen. Op het gebied van kwaliteit en vakmanschap kunnen ze zich dan ook niet meten met de originele handgemaakte messen uit Frankrijk.

Laguiole messen van Laguiole en Aubrac

Wil je als consument een authentiek Laguiole mes kopen? Dan kun je het beste kiezen voor een gerenommeerd merk waarvan je van de echtheid op aan kunt, zoals ‘Laguiole en Aubrac’, ‘Fontenille Pataud’ of ‘Forge de Laguiole’. Zij maken hun messen nog steeds op de ambachtelijke manier in de messenregio van Frankrijk. De enige producent die ook daadwerkelijk in het dorp zelf zit is ‘Forge de Laguiole’. Voor de puristen zijn zij dan ook de enige ‘echte’ producent.

Laguiole Style de Vie: messen en meer

Ook in Frankrijk zelf zijn er fabrikanten die het ambachtelijke handwerk hebben losgelaten. Dankzij moderne productiemethoden kunnen zij goedkoper produceren. Eén van hen is het merk ‘Laguiole Style de Vie’. Zo kun je je collectie tafelzilver toch uitbreiden voor een betaalbare prijs! In hun collectie vind je alle veel voorkomende tafelgereedschappen in Laguiole stijl. Zoals messensets, steakmessen, zakmessen, kaasmessen en kurkentrekkers.

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top