skip to Main Content
Rookhout voor de BBQ, dé manier om meer smaak toe te voegen

BBQ rookhout, hét geheim van de grillmaster!

Rookhout voor op de BBQ geeft een heerlijk aroma aan vlees, vis en groente. Zo heb je een extra ingrediënt om je kookkunsten op de barbecue naar een nog hoger niveau te tillen. Probeer het zelf en word een echte grillmaster!

Rookhout voor de BBQ: een extra ingrediënt

Ben je een fanatieke BBQ’er? Dan zul je vroeg of laat rookhout ontdekken. De rooksmaak trekt in je gerecht en is daardoor een extra ingrediënt! Dit geeft je de mogelijkheid om je grillgerechten op de BBQ een extra dimensie te geven. Maar hoe gebruik je rookhout op de BBQ? En welk rookhout is het beste? Op al deze vragen vind je hieronder een antwoord.

Wat is rookhout?

Rookhout zijn kleine stukjes hout die je gebruikt om je BBQ gerechten van extra smaak te voorzien. Door de hitte van de kolen (of de gasvlam) beginnen ze te roken. Deze rooksmaak geeft een heerlijk aroma aan je gerecht. Natuurlijk zorgt ook de rook van de kolen al voor die specifieke BBQ smaakt. Maar door een specifieke houtsoort toe te voegen, heb je invloed op de smaak die de rook afgeeft.

Welk rookhout is het beste?

Welk rookhout is het lekkerste op de BBQ? Dit zijn vooral de harde houtsoorten, waarbij elke houtsoort zijn eigen smaak heeft. Sommige passen goed bij rund of varken en andere weer bij vis of gevogelte. Ook de hoeveelheid rookhout die je gebruikt is van invloed op de smaak, dit bepaalt namelijk de sterkte. Natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere houtsoorten met elkaar te combineren. Je kunt dus lekker experimenteren en je eigen recepten ontwikkelen!

Olijfhout rookhout op de BBQ

Natuurlijk zouden wij www.allesoverolijven.nl niet zijn, als we in dit artikel geen speciale aandacht aan olijfhout zouden besteden. Olijfhout beschikt namelijk over een heerlijk kruidig aroma.

Dit past uitstekend bij vleessoorten, zoals: rund, lam en varken, maar ook bij vis, gevogelte en groenten. Rookhout van olijfhout wordt gemaakt van de wortel van de olijfboom, omdat hier de meeste smaak in zit. Zo bereid je heerlijke vlees- en visgerechten op de barbecue, met de smaak van olijfhout!

Hoe gebruik je rookhout op de BBQ?

Wanneer je rookhout gebruikt op de barbecue, draait alles om de rook. Dit is immers waar de extra smaak vandaan komt. Om de rook goed in je gerecht te laten trekken, heb je dan ook een barbecue met deksel nodig. Zo waait de rook niet meteen weg en kan hij goed intrekken. Experimenteer naar hartelust met verschillende houtsoorten en vind het perfecte barbecue-recept.

Welk rookhout op de BBQ gebruiken?

Welk type rookhout je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van twee factoren. De bereidingstijd van je gerecht en je persoonlijke smaak. Als barbecue koning(in) zul je dus een beetje moeten experimenteren met wat je lekker vindt. Gelukkig bestel je rookhout gewoon online en vermelden ze er meestal wel bij, met welk gerecht het hout goed combineert.

Heb je eenmaal besloten welke houtsoort je wilt uitproberen, dan is de volgende stap: bepalen welke houtvorm het meest geschikt is voor je gerecht. Een gerecht heeft namelijk een bepaalde bereidingstijd en de verschillende houtvormen hebben een verschillende rooktijd. Zo zijn rookmot en rooksnippers geschikt voor het snelle rookwerk. En zijn chunks vanwege hun langere brandtijd geschikt voor een langzame garing.

Ik neem de verschillende vormen van rookhout en hun toepassing hieronder met je door.

Welke soorten rookhout zijn er?

Er zijn meerdere varianten rookhout om op de BBQ te gebruiken: rookmot, rooksnippers, chunks en een rookplank. Laten we de verschillende houtsoorten en hun toepassing eens doornemen.

Rookmot

Rookmot voor op de BBQ is eigenlijk niets anders dan zaagsel. Een afvalproduct van de houtverwerkingsindustrie, maar… wij barbecue liefhebbers zijn er dol op! Wanneer het vlam zou vatten zou het zo weg zijn. Rookmot moet dan ook smeulen en wordt daarom gebruikt voor koud roken.

Bij koud roken, komt de temperatuur niet boven de 25°C uit. Het doel is niet om een gerecht te grillen, maar om het vooraf veel extra smaak mee te geven. Of om een rauw product, van extra smaak voorzien zonder het te garen. Zo kun je thuis zelf je vis of kaas roken! Vaak wordt voor koud roken een cold smoke generator gebruikt. Hiermee kun je tot wel 10 uur roken, zonder het gebruik van houtskool.

Rooksnippers gebruiken

Rooksnippers zijn, zoals je wel had verwacht, net iets groter dan houtmot. Dit wordt wél gebruikt voor warm roken en is geschikt voor het snelle rookwerk. Je strooit het uit over de kolen waarna het direct begint te smeulen en rook af te geven. Omdat ze zo klein zijn, zijn ze zo weg. Rooksnippers zijn dan ook bedoeld voor het grillen vlees en vis dat snel klaar is.

Omdat rooksnippers snel opbranden wanneer je ze over de kolen strooit, zijn ze vaak al weg voordat je de deksel er weer op hebt. Een bekende truc is om de rooksnippers eerst even kort in water te laten weken. Dit water moet dan eerst verdampen, voordat ze beginnen te roken. Zo heb je tijd om het deksel terug te plaatsen.

Een andere mogelijkheid is om een zogenaamde smokerbox te gebruiken of de snippers in te pakken in aluminium folie. Hierdoor zullen ze minder snel opbranden en profiteer je optimaal van de rook.

Rookpakketje maken van aluminiumfolie

Het maken van een rookpakketje om te voorkomen dat je rooksnippers te snel opbranden is heel eenvoudig. Leg een handje rooksnippers op een vel aluminiumfolie en vouw het dicht. Prik nu rondom gaatjes en leg het een beetje aan de rand van de brandende kolen. Deze brandvertragingstactiek zorgt ervoor dat niet al je snippers ineens opbranden, maar langere tijd rook zullen afgeven. Eigenlijk net als een smokerbox.

Houtchunks

Houtchunks zijn grotere blokken hout, hierdoor verbranden ze minder snel en blijven ze lekker lang roken. Chunks kun je daarom gewoon gewoon tussen de kolen of pellets plaatsen. Of juist aan de rand van de vuurhaard of hotspot, zodat ze nóg langer meegaan. Dit is helemaal afhankelijk van de bereidingstijd van je gerecht. Chunks zijn dan ook bedoeld voor gerechten die langere tijd moeten garen.

Rookplanken

Tot slot de rookplanken, dit zijn plankjes waarop je vlees, groente of vis legt. Je plaatst ze boven of naast het vuur. Door de warmte trekken de rook en het aroma van de rookplank in je gerecht. Let er hierbij op dat de rookplank niet groter is dan de helft van het barbecuerooster in verband met de circulatie van de warmte en rook.

Laat voor gebruik de rookplank – minimaal een uur (maar liever een nacht) – in water weken. Leg hem dan op de barbecue en wacht tot de plank begint te roken. Hierna leg je er vlees, vis of groenten op en daarna het deksel.

Leg je de plank direct boven het vuur? Dan is de rookplank voor eenmalig gebruik. Plaats je de rookplank aan de ene kant van de BBQ en de warmtebron aan de andere, dan kun je hem enkele keren gebruiken.

Rookhout gebruiken op een gas BBQ?

Een gasbarbecue heeft vele voordelen: zo is hij eenvoudig schoon te maken en kun je met één druk op de knop direct beginnen met grillen. Er is eigenlijk maar één nadeel en dat is natuurlijk het ontbreken van de kenmerkende rooksmaak die zo aan barbecueën verbonden is.

Heb je een gasbarbecue en wil je toch die authentieke rooksmaak aan je gerechten meegeven? Dat rookhout boven op de gasbrander leggen geen goed idee is, staat als een paal boven water. Gelukkig kun je ook op een gasbarbecue een smokerbox of cold smoke generator gebruiken. Ook een rookplank werkt uitstekend op een gasbarbecue.

Toegegeven, je hebt nog steeds niet de charme van grillen boven smeulende houtskool, maar wel veel minder schoonmaakwerk én toch die authentieke barbecuesmaak!

Zelf rookhout BBQ proberen

Hou je van kokkerellen op de BBQ? En wil je jouw gerechten nog specialer maken? Probeer dan eens rookhout uit als extra ingrediënt. Elke houtsoort heeft zijn eigen smaak. De één combineert uitstekend met vis, de ander met wild of een hamburger. Flame on!

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top