skip to Main Content
5 redenen waarom olijfhout duurzaam is

5 redenen waarom olijfhout duurzaam is

Olijfhout is prachtig, maar is het ook duurzaam? Het is een vraag die zeker vandaag de dag vaak wordt gesteld. Veel mensen proberen hun ecologische voetafdruk te verkleinen en het maken van bewuste keuzes hoort daarbij. Daarom geef ik je in dit blog 5 redenen, waarom je je geen zorgen over de duurzaamheid van olijfhout hoeft te maken.

1. Olijfhout wordt duurzaam gekapt

Olijfbomen groeien zeer langzaam en kunnen eeuwenoud worden. Pas na honderd jaar, wanneer ze geen vruchten meer dragen, worden ze gekapt om het olijfhout te oogsten. Massaproductie van olijfhout is dan ook niet mogelijk. Want wachten tot een olijfboom honderd jaar oud is, dat is nu eenmaal geen aantrekkelijk businessmodel. Als gevolg hiervan, vindt er dus alleen maar duurzame houtkap plaats!

2. Duurzaam circulair systeem

Wordt er een olijfboom gekapt? Dan is het gebruikelijk om er direct een jonge boom voor in de plaats te zetten. Het winnen van olijfhout mag je dan ook gerust een duurzaam circulair systeem noemen. Bovendien vindt er geen intensieve teelt met bemesting plaats, zoals bij veel andere boomsoorten. Zo wordt de natuur niet zwaarder belast dan noodzakelijk.

3. Oude boom leeft voort in olijfhout

Dat een boom, nadat hij geen olijven meer geeft, gekapt wordt is trouwens geen ABC-tje. Zo zijn de lokale overheden in Italië erg beschermend als het om hun nationale erfgoed gaat. Een olijfboom omkappen, dat gaat niet zonder slag of stoot. Pas wanneer een boom geen vruchten meer vormt en de houtkwaliteit achteruit gaat, geven ze toestemming.

Want hoe mooi een eeuwenoude olijfboom ook is, als de houtkwaliteit door de jaren heen minder wordt, kan hij zomaar geveld worden door een storm. Dan ben je naast het olijfhout ook de boom kwijt. Door een oude boom op tijd te kappen, kunnen van het mooie olijfhout voorwerpen worden gemaakt waar de boom in voortleeft. Zo krijgt de boom een tweede leven.

4. Hele olijfboom wordt gebruikt

Als gevolg van duurzame houtkap is olijfhout altijd schaars. Na het kappen van een olijfboom wordt er dan ook niets weggegooid: al het olijfhout krijgt een bestemming!

Wat deze bestemming is, wordt pas duidelijk tijdens de verwerking. Want door de vele scheuren en holtes in het hout van een olijfboom wordt pas tijdens het verzagen duidelijk wat er mogelijk is. Grote planken die geschikt zijn voor een mooi tafelblad of een kast zijn dan ook zeldzaam en zeer gewild. Maar ook voor kleinere delen wordt altijd een bestemming gevonden.

Zo wordt per onderdeel van de boom gekeken wat ze eruit kunnen halen. Populaire bestemmingen voor olijfhout zijn parket en kunstvoorwerpen. Maar ook houtsnijwerk zoals: olijfbakken, snijplanken, slabestek, onderzetters en het heft van bestek. De takken worden vaak als gezonde kauwsnack voor de hond verkocht. Er gaat niets verloren, want zelfs kleine reststukken krijgen een bestemming.  Deze zijn populair in barbeques en pizzaovens vanwege het subtiele kruidige aroma dat ze afgeven.

5. Langere levensduur dankzij hardheid olijfhout

Doordat olijfhout behoort tot de hardste houtsoorten, gaan de voorwerpen die ervan gemaakt worden extra lang mee. Zo wordt er onderaan de streep minder hout gebruikt dan wanneer je een product van een minder duurzame houtsoort zou kopen dat je sneller moet vervangen. Dat betekent dat er wordt bespaard op transport, fabricagekosten én gereedschappen. Als dat niet duurzaam is, dan weten wij het ook niet meer!

Olijfhout is zo duurzaam als het maar kan

Conclusie: olijfhout is om vele redenen een bijzonder duurzaam materiaal. Het wordt pas geoogst wanneer de boom geen vruchten meer kan dragen, en de hele boom wordt gebruikt zodat niets verloren gaat. Tel daarbij op: het gebruik om er een jonge boom voor terug te plaatsen, en je kunt niet anders dan concluderen dat olijfhout een schoolvoorbeeld van duurzaamheid is.

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top