skip to Main Content

Olijfhout is een sterke en duurzame houtsoort afkomstig van de olijfboom. Het is één van de hardste houtsoorten die er bestaat en beschikt over meerdere gunstige eigenschappen. Dankzij de knoestige groei van de boom heeft olijfhout altijd een unieke tekening van de nerf. Dat is ook de reden dat het een populair materiaal is voor het vervaardigen van allerlei voorwerpen. Voor de sier, maar ook voor gebruiksvoorwerpen. In dit artikel ontdek je alles dat er te weten is over olijfhout.

Waar komt olijfhout vandaan?

Olijfhout komt van de olijfboom. Deze boomsoort komt oorspronkelijk uit Armenië en heeft zich 6000 jaar geleden vanuit Palestina verspreid naar de Aziatische landen ten oosten van de Middellandse Zee, zoals Turkije en Syrië. Van daaruit werd de olijfboom meegenomen naar andere mediterrane landen als Italië en Griekenland, maar ook naar Noord-Afrika. Er zijn inmiddels meer dan 2500 verschillende olijfrassen.

Olijfboomgaard met ochtendnevel en een opkomende zon.

Hoe duurzaam is olijfhout?

Olijfhout is misschien wel de meest duurzame houtsoort die er is. Daar is een aantal redenen voor. Ten eerste vanwege het schaarse aanbod. Want olijfbomen worden pas gekapt nadat ze geen olijven meer geven. Ze zijn dan al meer dan 100 jaar oud. Na het kappen wordt er vaak meteen een jonge boom voor teruggezet. Van massale houtkap is dus geen sprake. Verder worden er geen chemische middelen gebruikt om het groeiproces te versnellen. Hierdoor is het hout 100% natuurlijk en van uitstekende kwaliteit.

Vanwege de duurzame teelt en houtkap, is olijfhout dus behoorlijk duurzaam. Dit krijgt nog een extra dimensie door de extreme hardheid van het materiaal. Hierdoor is het beter dan de meeste andere houtsoorten bestand tegen beschadigingen en slijtage. Producten van olijfhout gaan dus extra lang mee, wat ook weer extra duurzaam is.

Wat kost olijfhout?

Olijfhout is iets duurder dan dan de meeste andere houtsoorten. Dit is het gevolg van duurzame houtkap en een kleiner aanbod. Een olijfboom wordt namelijk pas gekapt als deze geen olijven meer geeft. De boom is dan al minimaal 100 jaar oud. Om deze reden wordt er dan ook niet voor massale houtkap geteeld, waardoor het aanbod kleiner is.

Eigenschappen van olijfhout

Olijfhout heeft enkele bijzondere eigenschappen waarmee het zich onderscheidt van andere houtsoorten.

Hard en slijtvast

Ten eerste is het een zeer harde houtsoort. Door de langzame groei is het hout erg compact waardoor het bewerken wat lastiger is. Dit heeft wel als voordeel dat gebruiksvoorwerpen van olijfhout minder snel beschadigen en veel langer meegaan dan de meeste andere houtsoorten.

Mooie tekening van het hout

Door de kenmerkende knoestvorming van de olijfboom ontstaan bovendien de mooiste patronen in het hout. Doordat elke boom uniek is is elk product van olijfhout dat ook. Door de mooie tekening van de houtnerf is het dan ook een populair materiaal voor siervoorwerpen.

Verschillende kleuren olijfhout

Olijfhout heeft een diepe warme kleur. De tint varieert van geel tot diep roodbruin, afhankelijk van welk deel van de boom het afkomstig is. Hoe dichter naar kern van de stam toe hoe donkerder. Ook olijfhouten voorwerpen kunnen in de loop der jaren iets donkerder worden. Door deze goed te onderhouden beperk je dit zoveel mogelijk.

Goed schoon te houden

Omdat olijfhout een product is van een oliehoudende boomsoort, bevat het hout zelf ook olie. Dit zorgt ervoor dat het hout een beetje vettig is. De olie biedt een goede bescherming tegen vocht en heeft een antibacteriële werking. Vuil kan het oppervlak daarom niet makkelijk binnendringen waardoor het hout lang mooi en schoon blijft.

De eigenschappen olijfhout op een rijtje:

  • Hard en slijtvast
  • Lastiger te bewerken
  • Makkelijk in onderhoud
  • Anti-bacterieel
  • Vettig oppervlak beschermt tegen vocht
  • Uniek uiterlijk door unieke nerfstructuur

Onderhoud

Om het olijfhout in topconditie te houden moet het 2 keer per jaar worden onderhouden. Dit kan door het inwrijven met olijfolie, maar er zijn ook andere middelen op de markt, zoals: houtwax en speciale houtolie. Zo voorkom je het uitdrogen en splijten van het hout en blijft ook de natuurlijke glans behouden. Schoonhouden is eenvoudig, alles wat je hoeft te doen is er een licht vochtige doek overheen te halen.

Schoonmaken bij contact met voedsel

Producten van olijfhout die met voedsel in aanraking komen, kun je reinigen door deze met warm water af te wassen. Droog het oppervlak na het wassen af met een schone doek. Een reinigingsmiddel of afwasmiddel is niet nodig vanwege het olieachtige oppervlak. Om dit te behouden, onderhoud je het product twee tot drie keer per jaar om te voorkomen dat geuren en vocht in het hout trekken. Stop olijfhout absoluut niet in de vaatwasser. De olie wordt uit de plank gestoomd waardoor de plank bleek wordt en door de hitte kan het hout splijten.

Voorbeelden gebruik olijfhout

Snijplanken, olijfbakken en ander houtsnijwerk.
Roerspanen en opscheplepels van olijfhout.

Populair materiaal voor meubels en sierproducten

Vanwege de mooie tekening is olijfhout nooit saai en altijd uniek. Dit maakt het een populair materiaal voor meubels. Maar natuurlijk ook voor sierproducten als schalen, onderzetters, zeepbakjes, decoratief houtsnijwerk, schaakborden, pepermolens en natuurlijk de populaire olijfbak. Bovendien worden olijfhouten producten vaak met de hand gemaakt en dat vakwerk zie je er duidelijk aan af.

Zeer geschikt voor voedsel

Olijfhout is zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met voedsel. Vanwege de hardheid en de goede weerbaarheid tegen bacteriën én vloeistoffen, zijn de voedselveiligheid en het behoud van het mooie uiterlijk gewaarborgd. Daarom wordt het ook veel gebruikt voor: snijplanken, broodplanken, borrelplanken, hapjesplanken, bestek, slabestek, kaasplanken, opscheplepels, Laguiole messen en bestek. Dankzij de hardheid gaat olijfhout veel langer mee dan andere houtsoorten waardoor het extra duurzaam is. Van een olijfhouten product heb je vele jaren plezier.

Olijfhouten snacks voor de hond

Een andere toepassing van olijfhout is als kauwsnack voor onze trouwe viervoeters. Want olijfhout is sterk en hard, maar versplintert niet en gaat dus lekker lang mee. Een hond heeft dus lang plezier van een kauwsnack van olijfhout. Bij honden komt bij het kauwen namelijk een vrolijkheidshormoon vrij, zo kunnen ze ontspannen. Bovendien zorgt het kauwen ook voor een gezond gebit. Omdat deze kauwsnacks een natuurproduct zijn zonder toevoegingen, is het ook veilig om aan je hond te geven. Je vindt olijfhouten snacks voor je hond in de dierenspeciaalzaak.

Een veelzijdig en duurzaam materiaal

Dankzij de unieke tekening van de nerf, de mooie glans en anti-bacteriële en vochtwerende eigenschappen, is olijfhout op veel plaatsen toe te passen. Van meubels en woondecoraties, tot borrelplanken en snacks voor je hond. Het duurzame karakter zorgt er bovendien voor dat je dit ook met trots in je huis kunt laten zien.

Meer over olijfhout...
Back To Top