skip to Main Content
3 manieren om een olijfboom te stekken. Zo pak je het aan!

3 manieren om een olijfboom te stekken!

Wil je weten hoe je zelf een olijfboom kunt stekken? Dat vroeg ik mij nu ook af! Daarom heb ik het voor je uitgezocht. In dit blog behandel ik drie manieren om je eigen olijfboom te stekken. Hele groene vingers heb je hier gelukkig niet voor nodig, wel een beetje geduld!

Waarom een olijfboom stekken?

Mijn interesse in tuinieren is ooit ontstaan door de ‘moestuintjes’ van een welbekende supermarkt. Ik was op dat moment al aardig aan het boeren op mijn Hay Day® boerderij, maar om echt dingen te planten, verzorgen en er daarna iets lekkers van te kunnen koken: dat was het natuurlijk helemaal.

Planten vermeerderen en kruiden kweken ben ik sinds die tijd altijd blijven doen. Nu ik zoveel met olijven bezig ben, vroeg ik me af: zou ik ook een olijfboom kunnen stekken? En dat kan! Er zijn zelfs meerdere manieren om dit te doen.

Drie methodes om een olijfboom te stekken

Er zijn maar liefst drie manieren om succesvol een olijfboom te vermeerderen, dit zijn:

  1. Een olijfboom stekken in water
  2. Een olijfboom stekken in aarde
  3. Het afleggen van een olijftak

1. Olijfboom stekken in water

Misschien wel de meest bekende manier van stekken, is het stekken in water. Hierbij knip je een stuk van een boom of plant af en zet je deze in water om nieuwe wortels te vormen. Wanneer de wortels enkele centimeters lang zijn, kun je ze planten.

Om een olijfboom succesvol te stekken in water, is de kans op succes het grootst wanneer je hier een jonge scheut voor gebruikt. Deze ontstaan in het voorjaar na de vorstperiode. Dat is toevallig net ook het beste moment om een olijfboom te snoeien, dus dat komt mooi uit!

Ook oudere takken zijn een mogelijkheid, maar het is wel noodzakelijk dat ze dan een uitlopertje hebben.

Stappenplan

  • Stap 1: snoei een jonge scheut met een lengte van 10-25 cm.
  • Stap 2: zet de olijftak in het water (dit mag gewoon kraanwater zijn) en let erop dat er geen blaadjes onder water komen te staan, anders wordt het water troebel. Zitten die er wel aan? Dan kun je die er gewoon vanaf trekken.
  • Stap 3: zet je stekje op een lichte plek, maar niet vol in de zon. Wanneer het water troebel wordt, ververs je het. Raakt het op? Dan vul je het bij.
  • Stap 4: de eerste wortels verschijnen vaak na een week of acht. Wacht vervolgens tot de wortels enkele centimeters lang zijn en zet je stekje dan in de aarde.

2. Stekken in aarde

Om een olijfboom in aarde te stekken, steek je domweg een takje in de grond. Volg het stappenplan hieronder om het op de juiste manier te doen.

Stappenplan

  • Stap 1: knip een tak af van ongeveer 10 cm, zowel een jonge rank als een oudere tak is prima.
  • Stap 2: steek de tak vervolgens in een pot met (bij voorkeur zanderige) grond, maar let erop dat er geen blaadjes onder de grond verdwijnen – deze verwijder je eerst – en zorg dat er minimaal één blaadje boven de grond overblijft.
  • Stap 3: druk de grond rondom de stek licht aan, en zorg voor gaten in de pot om te voorkomen dat er onderin water blijft staan en je stek gaat rotten.
  • Stap 4: zet je stek op een lichte plek, maar niet in de volle zon en houd de grond licht vochtig. Dankzij de gaten in de pot, kun je hem met een gerust hart flink water geven omdat het overtollige water weg kan lopen.

3. Afleggen van een olijftak

Een olijfboom vermeerderen kan tot slot ook door een tak af te leggen. Is dit een onbekende term voor je? Afleggen betekent dat je een tak die nog aan een boom zit naar beneden toe buigt en de top in de aarde begraaft. Hier zullen zich wortels vormen waarna je de tak van de boom afknipt. Et voila! Je hebt een olijfboomstek. Lees verder voor het stappenplan.

Stappenplan

  • Stap 1: kies een tak uit die lang en flexibel genoeg is om naar de grond te buigen.
  • Stap 2: buig de geselecteerde tak naar de aarde toe en begraaf de top.
  • Stap 3: plaats iets zwaars op het uiteinde van de tak om te voorkomen dat hij weer terugschiet.
  • Stap 4: houd de aarde de komende weken licht vochtig.
  • Stap 5: wanneer je olijfboom stek voldoende wortels heeft gevormd, knip je hem los van de olijfboom.

Tip: Het vinden van een geschikte rank om te stekken kan lastig zijn wanneer je olijfboom nog niet zo groot is. Een goede tip is dan om voor een pot met aarde te kiezen en deze op een verhoging te zetten.

Olijfboom stekken vraagt om geduld

Heb je je stekje in een pot met aarde gezet? Dan is het een zaak van geduldig wachten tot hij begint te groeien.

De olijfboom is namelijk een langzaam groeiende boom. Ook het groeien van wortels neemt dus een flinke tijd in beslag. Hoe lang dit precies duurt is mede afhankelijk van de hoeveelheid licht en de temperatuur.

Na een week of acht beginnen de eerste wortels zich te vormen. Heb je voor ‘afleggen’ of ‘stekken in aarde’ gekozen? Dan valt er boven grond al die tijd niets te zien. Of alles wel goed gaat is dus niet te zeggen

Stekken in water is dan ook mijn favoriete manier om te stekken. Zo weet ik precies hoe het ervoor staat qua wortelgroei. Wel zo handig wanneer je weinig geduld hebt.

5 tips om de succeskans te vergroten

Met alle drie de methodes die ik hierboven heb beschreven, kun je een olijfboom stekken. De volgende vijf tips vergroten je kans op succes:

  • Gebruik altijd een scherpe snoeischaar om de stek (en de boom) niet te beschadigen.
  • Neem de snoeischaar voor gebruik af met een alcoholdoekje. Dit verkleint de kans op infecties.
  • Zorg ervoor dat er altijd een paar blaadjes aan de stek zitten. Hiermee neemt een plant energie van de zon op met behulp van fotosynthese. Hoe zat dit ook al weer? Bij fotosynthese zetten planten water en koolstofdioxide (CO₂) in de bladgroenkorrels onder invloed van (zon)licht om in zuurstof en glucose. Glucose voedt de plant en zorgt ervoor dat hij groeit. En die bladgroenkorrels zitten natuurlijk in de blaadjes. Daarom: altijd een stek met blaadjes!
  • Een olijfboom groeit langzaam en het gaat helaas niet altijd goed. Neem daarom het zekere voor het onzekere en kweek altijd meerdere stekken tegelijkertijd. Zo vergroot je de kans dat je straks een zelf gestekte olijfboom hebt.
  • Olijfbomen zijn ongelooflijk sterk, maar in het begin nog wat gevoelig. Houd je stekjes daarom binnen tot ze wat groter zijn en meer weerstand hebben. Binnen heb je nu eenmaal meer controle over wind, weer en temperatuur dan buiten.

Heb jij straks een prachtige olijfboom in de tuin?

Met de drie stek-methodes uit dit blog kun je zelf een olijfboom opkweken. Hoe leuk zou het zijn wanneer je straks je eigen baby-olijfboom hebt, of misschien zelfs meerdere. Zo lang ze nog klein zijn, kun je er binnen van genieten. Later kunnen ze natuurlijk alsnog de tuin in, waar ze uit kunnen groeien tot een prachtige olijfboom!

Lees ook:

FAQ

Wanneer kun je het beste een olijfboom te stekken?

Het beste moment om een olijfboom te stekken is in het voorjaar na de vorst. De olijfboom heeft dan voldoende nieuwe uitlopers die je kunt snoeien om als stek te gebruiken. In het voorjaar begint ook de zon weer te schijnen en dat is belangrijk voor de groei van je stek.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn stek zo snel mogelijk wortels krijgt?

Belangrijk bij het stekken is allereerst dat je alleen stekjes maakt van ranken die er vitaal uitzien. Een goede start is het halve werk.

Het tweede punt waar je op moet letten is dat het stekje niet groter is dan nodig en dat het niet te veel bladeren bevat, één of twee is genoeg. Waarom? Het behouden van zijn bladeren kost een stekje veel energie. Dit gaat ten koste van het vormen van wortels.

Wat is de beste plek voor een olijfboom stekje?

Een olijfboomstekje heeft het het beste naar zijn zin op een warme, lichte plek, maar hij mag niet in de volle zon staan. Als je het stekje buiten hebt staan, zorg dan ook dat het uit de wind staat, want daar houden ze niet van.

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top