skip to Main Content
Green Friday duurzaam alternatief Black Friday

Green Friday: duurzaam alternatief Black Friday!

Green Friday is de duurzame tegenhanger van Black Friday. In plaats van zoveel mogelijk dingen te kopen – die je eigenlijk niet nodig hebt – ben je je juist bewust van je consumptiegedrag, en doe je niet mee aan de gekte van kopen, kopen, kopen. Daarom vragen we graag je aandacht voor het Green Friday initiatief van Trees for All, dat op Black Friday geld inzamelt om een nieuw bos te planten in Noord-Brabant om meerdere natuurgebieden met elkaar te verbinden. Lees alles over Green Friday en dit sympathieke initiatief.

Hoe ontstond Green Friday?

Het concept Green Friday werd in 2017 in het leven geroepen door de Franse milieuorganisatie Envie als reactie op Black Friday. Deze drukste winkeldag van het jaar, is een zwarte dag voor het klimaat, vanwege de enorme overconsumptie. Met Green Friday willen ze de iedereen eraan herinneren, zich bewust te zijn van hun ecologische voetafdruk. En niet meer te consumeren dan dat je nodig hebt. Dit sympathieke initiatief heeft sindsdien internationaal navolging gekregen, ook in Nederland, zoals door de stichting Trees for All.

Trees for all

Trees for all bestaat al ruim 20 jaar. Hun missie: het planten van bossen in Nederland en de rest van de wereld met als doel: een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden. Hun stichting beschikt over een CBF-erkenning en ANBI status. Wanneer je ze steunt met een donatie kun je er dus op vertrouwen dat jouw donatie ook daadwerkelijk wordt gebruikt om bomen te planten. Speciaal voor Black Friday hebben ze een actie op touw gezet voor het planten van een heus Green Friday Forest!

Green Friday Forest

Wat is het Green Friday Forest? Dit nog aan te planten bos is bedoeld om bestaande bossen in Brabant met elkaar verbinden. De grond die hiervoor wordt gebruikt is oude landbouwgrond die jarenlang intensief is bemest en uitgeput. Hierdoor is de grond erg droog geworden en zit hij boordevol stikstof. Door hier duizenden struiken en bomen te planten, ontstaat er een bos dat ervoor zorgt dat de biodiversiteit in het gebied enorm zal toenemen. Dit geeft dieren en andere planten de kans om weer in het Brabantse landschap terug te keren.

Verder nemen bomen natuurlijk CO2 op, maar ze vangen ook fijnstof en stikstof af en helpen mee de aarde af te koelen. Dat kan ons land op dit moment wel gebruiken.

Verschillende boomsoorten

De boom- en struiksoorten waarvoor gekozen is, passen allemaal in het Brabantse landschap en het uitgekozen gebied. Hierbij moet je denken aan de meidoorn, zomereik, wegedoorn, lijsterbes, veldesdoorn, hulst, zwarte els, haagbeuk, zoete kers, hazelaar, winterlinde en zachte berk. Helaas geen olijfbomen dus, maar wij zijn blij met elke extra boom.

Ook nieuwe bomen in Borneo

Natuurlijk houdt het klimaatprobleem niet op bij onze landsgrenzen. Daarom plant Trees for All voor elke boom die in het Green Friday Forrest wordt geplant ook een boom in Borneo. Op het Indonesische deel van dit eiland zijn namelijk grote delen van het tropisch regenwoud verdwenen. Zo helpen we de Borneo Nature Foundation, rangers en plaatselijke bewoners om het tropische regenwoud weer te herstellen. Hiermee geven we de ernstig bedreigde orang-oetan en vele plant- en diersoorten hun leefgebied terug.

Draag bij aan het Green Friday Forest

Wil je ook tegenwicht bieden aan Black Friday? En ben je enthousiast geraakt door dit sympathieke initiatief? Zowel particulieren als bedrijven kunnen een bijdrage aan het Green Friday Forest leveren. Dit kan in de vorm van een donatie, maar ook door zelf de handen uit de mouwen te steken. Je vindt alle informatie die je nodig hebt op de website van Trees for All.

Meer lezen over duurzaamheid? Lees dan ook: 5 redenen waarom olijfhout duurzaam is!

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top