skip to Main Content
Nederlanders Europees kampioen stilzitten!

Nederlanders Europees kampioen stilzitten!

Hoera, we zijn Europees kampioen! Maar helaas niet op een onderdeel om trots op te zijn. Nederlanders zijn momenteel namelijk Europees kampioen stilzitten. En zoals we inmiddels allemaal wel weten, is stilzitten het nieuwe roken.

Stilzitten leidt tot grote gezondheidsrisico’s

Onderzoek van de gezondheidsraad wijst uit dat wie meer dan 8 uur per dag zit 74% meer kans heeft op hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten en veel bewegen. Ook neemt de kans op diabetes 2 en vroegtijdig overlijden fors toe. Helaas geldt dit voor veel Nederlanders.

Stilzitten Nederlanders leidt tot grote gezondheidsrisico’s

Onderzoeksbureau TNO meldde afgelopen maand dat 26% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder gemiddeld 8,5 uur op een dag zitten. Ter vergelijking, voor de rest van Europa is dit maar 11%.

Met een kantoorbaan zit je al snel in de gevarenzone. Bijna de helft van de werkenden (47%) zit 6 uur of langer. Daar komt dan gemiddeld nog een uur stilzitten tijdens het woon-werkverkeer bij. En daar plakken we in onze vrije tijd nog 3,4 uur aan vast. Een verandering van leefstijl is dan ook noodzakelijk om gezond oud te worden. Dit geldt overigens niet alleen voor de werkenden onder ons, maar ook voor jongeren. Vooral hoogopgeleide jongeren bewegen te weinig.

Voorkom dat je teveel stilzit

Zit jij ook teveel stil? Probeer dan allereerst om de totale zittijd zoveel mogelijk te beperken. Doe wat je staand of wandelend kunt doen vooral niet zittend, dan hoef je dit ook niet te compenseren. Probeer verder op de momenten dat je het stilzitten niet kunt vermijden om in ieder geval elk uur even op te staan om even te bewegen, maar liever nog elk half uur. Zo houd je je stofwisseling aan de gang en verminder je de negatieve effecten van langdurig stilzitten. Al loop je maar naar de koffieautomaat!

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top