skip to Main Content
Nationale complimentendag - Alles over Olijven

Nationale complimentendag: gezondheidsvoordelen van een compliment

Nationale complimentendag: complimenten geven en ontvangen is gezond!

Elk jaar op 1 maart is het Nationale Complimentendag. De dag van het jaar die in het teken staat van complimentjes geven en ontvangen. Het geven van een oprecht compliment is een kleine moeite, toch doen we dit maar zelden. Het tonen van waardering zit blijkbaar niet echt in de Nederlandse cultuur. Nederlanders hebben de neiging om niet te lang bij de dingen stil te staan en vooral ‘snel door te gaan’. Dat is jammer want complimenten geven en ontvangen is goed voor de gezondheid. Op dit gebied kunnen we dan ook veel leren van de mediterrane mindset, waar ‘even in het moment zijn’ wat meer de standaard is. Daarom vertellen we je hier graag meer over de waarde van een welgemeend compliment. En geven we je 5 handige tips hoe je een compliment geeft.

Complimenten geven en het mediterrane leven

Misschien vraag je je af: wat hebben nationale complimentendag en het mediterrane leven met elkaar te maken? Dat zit hem vooral in de mentaliteit van de tijd nemen om te genieten van het moment. De mediterrane eetgewoontes zijn hier een bekend voorbeeld van. In landen zoals Spanje, Italië, Griekenland en Portugal wordt echt de tijd genomen om te genieten van een maaltijd. Vaak wordt dit volop met vrienden en familie gedaan. In Nederland is het toch gebruikelijker om even snel wat te eten, soms zelfs onderweg in de trein of achter onze laptop, om ondertussen en vervolgens snel weer door te gaan met waar we mee bezig waren. In de mediterrane landen kiezen mensen er bewust voor om even stil te staan en het eten ook echt te waarderen.

De waarde van een compliment

Het is dit ‘er even bij stilstaan’ wat belangrijk is voor het geven en ontvangen van complimenten. Het getuigt namelijk van even een moment nemen om iemand echt te waarderen. Even niet bezig te zijn met wat hierna komt, maar met hetgeen wat zich er op het moment zelf afspeelt. Je kunt op deze manier inderdaad het eten wat je eet waarderen, maar ook de mensen in je omgeving. Daarnaast is het niet alleen gezond om complimenten te geven en te ontvangen, het verbetert ook de sfeer. Het geven van een compliment werkt daarom altijd twee kanten op!

5 handige tips voor het geven van een compliment

Het gaat er op Nationale Complimentendag dus niet alleen om dat je complimenten uitdeelt, maar ook dat je het meent en dat je het op de juiste manier doet. Dus hoe doe je dat? Hoe geef je een oprecht gemeend en gepast compliment? Wij hebben 5 handige tipsvoor je op een rij gezet:

1. Zorg ervoor dat je het meent

Een goed compliment dient natuurlijk altijd gemeend te zijn. Of het nu Nationale Complimentendag is of niet. Een compliment dat niet wordt gemeend noemen we ook wel vleierij. Dit heeft de ontvanger vaak meteen door. Het zorgt dan ook voor een minder fijne sfeer en wantrouwen. Het tegenovergestelde van wat je daadwerkelijk wil bereiken. Zorg er dus voor dat je echt iets concreets pakt wat je oprecht waardeert. Zeg bijvoorbeeld niet: “Wat ben je goed met klanten.” Maar maak ervan: “Wat heb je die situatie met die klant goed afgehandeld. De klant was eerst ontevreden, maar doordat je zo begripvol reageerde, ging hij uiteindelijk toch vrolijk de deur uit.”

2. Kies het juiste moment

Timing is alles. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een compliment 1-op-1 geeft. Het kan goed zijn dat complimenten even de tijd nodig hebben om te landen. Het is dan ook zeker niet vreemd om later alsnog op een bepaalde situatie terug te komen en iemand alsnog een compliment te geven.

3. Wees specifiek

Zorg ervoor dat je niet vaag bent in je bewoordingen. Dus niet: “Wat zie je er leuk uit vandaag.” Maar: “Die outfit staat je fantastisch.” Breng je compliment daarnaast ook niet als een vraag zoals: “Zo, naar de kapper geweest?” Maar maak er dan bijvoorbeeld van: “Wat zit je haar leuk!” Pas er hierbij ook op dat je compliment niet per ongeluk sarcastisch eruit komt. Spreek het duidelijk en helder uit.

4. Pas op met het uiterlijk

De bovenstaande voorbeelden waren vooral op het uiterlijk gericht, maar pas daar wel mee op. Uiterlijk kan namelijk gevoelig liggen. Vermijd dan ook sowieso onderwerpen zoals gewicht, etnische kenmerken, tattoo’s en seksualiteit. Leg de nadruk daarom liever op keuzes die iemand maakt. Denk aan een nieuwe outfit, een andere bril of bepaalde schoenen. Hiermee maak je het compliment ook echt persoonlijk. Je koppelt het immers aan iemand innerlijk. Zo voorkom je niet alleen dat je op Nationale Complimentendag oppervlakkig overkomt, maar het versterkt ook de band tussen jullie. Voorkom tot slot ook dat je compliment per ongeluk een verkapte belediging is. Zeg dus geen dingen zoals: “Je ziet er goed uit voor je leeftijd.”

5. Zorg voor toegepaste complimenten

Wat bedoelen we daarmee? Krachtige complimenten zijn de complimenten die ook echt iets inhouden. Denk hierbij aan een compliment over bijvoorbeeld een lastige situatie die iemand goed doorstaan heeft. Kwam een verlegen collega goed voor zichzelf op in een vergadering? Geef dan een compliment over hoe knap je het vond dat hij of zij dat zo goed aanpakte. Heeft je partner veel tijd en moeite gestoken in een moestuin? Vertel hem of haar dan dat hij of zij er echt oog voor heeft en dat je kunt zien dat de kruidenplanten het goed doen.

Een van de redenen dat mensen in de mediterrane landen langer leven, is omdat ze meer ‘waardevolle’ sociale contacten en ‘quality time’ met elkaar delen. In tegenstelling tot landen hier in West- en Noord-Europa, haasten zij zich niet van het ene moment naar het andere, maar leven ze meer in het moment. Deze momenten het leven waardevoller. Door lief te zijn voor elkaar, versterk je jullie onderlinge band en geef je elkaar energie. Complimenten geven is een uitstekende manier om daarmee te beginnen. Neem dit mee op Nationale Complimentendag en neem jezelf voor om in de toekomst vaker een oprecht compliment te geven op het juiste moment. Vertrouw op jezelf!

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top