skip to Main Content
Mindfulness - Alles over Olijven

Mindfulness: wat is het en wat zijn de voordelen?

Wat is mindfulness en wat zijn de voordelen ervan?

Mindfulness gaat over je helemaal bewust zijn van het hier-en-nu. Je probeert zonder te oordelen met je huidige ervaring bezig zijn. Maar bewust bezig zijn met wat je allemaal ervaart is nog niet zo makkelijk. We doen nu eenmaal veel dingen op de automatische piloot. Als mens hebben we dan ook veel aan ons hoofd. Er komen dagelijks nieuwe taken bij, je maakt je druk over de dagen die nog komen en over de dagen die al zijn geweest. Je hierdoor mee laten slepen en niet met je aandacht in het hier-en-nu zijn, is een valkuil waar we met zijn allen makkelijk instappen. Mindfulness en het oefenen hiervan kan dan ook helpen om echt in het hier-en-nu te zijn en je niet te laten meeslepen door dergelijke gedachten. Mindfulness: wat is het en wat zijn de voordelen? Alles over Olijven vertelt er hier meer over.

Mindfulness: wat is het precies?

Letterlijk is mindfulness het Engelse woord voor opmerkzaamheid. Het gaat er dan ook om dat je, als je mindful bezig bent, al je aandacht besteedt aan wat er op dat moment aan het gebeuren is. Dit kunnen emoties, zintuiglijke waarnemingen of gedachtes zijn. Als je veel piekert kunnen alle ervaringen van het hier-en-nu namelijk makkelijk langs je heen gaan. Met mindfulness kun je jezelf leren om in het nu te leven. Je traint jezelf om je te concentreren op wat je op dat moment waarneemt en voelt zonder te oordelen of erover na te denken.

Als je dit doet leer je op een gegeven moment bepaalde patronen te herkennen. Dat is bijzonder leerzaam, want je komt er daardoor achter hoe je op bepaalde situaties en gebeurtenissen reageert. Met deze kennis kun je jezelf nieuw gedrag aanleren. Zo leer je jezelf in de toekomst om anders op bepaalde situaties te reageren. Hiervoor kun je verschillende oefeningen doen. Deze oefeningen zijn voor iedereen geschikt en nuttig.

Mindfulness en de mediterrane leefstijl

De oorsprong van mindfulness ligt in het boeddhisme en hindoeïsme. In de loop der jaren is mindfulness ook steeds meer deel gaan uitmaken van de moderne westerse psychologie. Alhoewel je mindfulness en de mediterrane leefstijl dus misschien niet direct met elkaar zou associëren, worden er binnen de mediterrane leefstijl wel degelijk wat gewoontes op nagehouden die je als mindful kunt beschouwen. Vooral als je je beseft dat mindfulness dus eigenlijk niet meer is dan ‘in het moment leven’.

Mindful mediterraan

Een van de belangrijkste redenen dat mensen in het mediterrane gebied langer en gezonder leven, is omdat ze de tijd nemen om te genieten van de mooie momenten in het leven. Neem eten maar eens als voorbeeld. In Nederland en andere landen in Noord- en West-Europa eten we over het algemeen even snel iets tussendoor. ’s Ochtends eten we snel iets voordat we de deur uitgaan, of onderweg, naar het werk. Op het werk eten we terwijl we aan het bureau doorwerken. En ’s avonds eten we steeds vaker voor de televisie terwijl we een serie aan kijken. Echte momenten waarop we gezamenlijk eten en echt van het moment genieten, worden hierdoor steeds zeldzamer. Je hebt geen aandacht voor je maaltijd en dat is jammer.

Daar is binnen de mediterrane cultuur geen sprake van. Van eten wordt echt een moment gemaakt. Bijna altijd met familie en/of vrienden. Mensen gaan op in het moment, genieten van lekker en gezond eten terwijl ze ook nog eens genieten van elkaars gezelschap. Met elkaar en voor elkaar. Dat is wel even wat anders dan snel tussendoor eten of ondertussen allebei naar een serie kijken.

Andere manieren om mindfulness in je leven te verwerken

Naast een moment nemen om echt van het eten te genieten, zijn er nog meer manieren waarop je eenvoudig zelf mindful door het leven kunt gaan. Dat kan alleen en met anderen. Denk maar eens aan een lekker stuk wandelen. Probeer, de volgende keer als je een stuk gaat lopen, bezig te zijn met wat je ziet, hoort, ruikt en voelt. Luister naar het geluid van de fluitende vogeltjes, kijk naar de blaadjes aan de bomen, ruik de geur van pas gemaaid gras en voel de ondergrond onder je schoenzolen. Als je gedachten afdwalen, geen paniek! Dat is heel normaal. Merk je gedachten op, accepteer deze en kom weer rustig terug in het hier-en-nu. Wandel je samen met iemand anders? Biedt dan een optimaal luisterend oor en geniet van het gezelschap.

Andere momenten waarop je mindfulness kunt oefenen zijn bijvoorbeeld door op je ademhaling te letten als je in de wachtkamer zit, in de file staat, je op de fiets zit etc. Gaat dit goed? Breid dit dan uit naar oefenen op momenten dat je ergens mee bezig bent. Begin dan bijvoorbeeld eens met mindful je tanden te poetsen of mindful het vuilnis buitenzetten. Allemaal simpele bezigheden waarbij je weinig hoeft na te denken. Ideaal om je gedachten te focussen en zo de rest van de wereld even te laten voor wat het is. Want je druk maken om zaken waar je op dat moment geen invloed op hebt, werkt alleen maar in je nadeel.
Omarm dus het mediterrane leven en implementeer mindfulness in het dagelijks leven. Je verdient het om te genieten van het leven!

Bram

Foodie Bram is een wandelende encyclopedie op het gebied van hippe eettentjes en een begenadigd thuiskok! Na elk restaurantbezoek duikt hij meteen de keuken in voor smaakvolle experimenten!

Back To Top