skip to Main Content
Zo houd je kruidenplantjes uit de supermarkt langer in leven!

Zo houd je kruidenplantjes uit de supermarkt langer in leven!

Elke keer hetzelfde: je koopt goed uitziende kruidenplantjes in de supermarkt, maar al na een paar dagen beginnen ze te hangen. Wees gerust, dat ligt niet aan jou, maar jammer is het natuurlijk wel. Wij gaan je helpen! Met onze tips houd je verse kruiden uit de supermarkt straks maandenlang in leven.

Waarom gaan kruidenplantjes uit de supermarkt zo snel dood?

Kruidenplantjes uit de supermarkt zijn veel te dicht op elkaar gezaaid, waardoor ze elkaar verdringen en uithongeren. Regelmatig water geven is daarom niet genoeg. En hierdoor houden ze het bijna nooit langer dan twee weken vol. Wat ze nodig hebben is meer ruimte en voedingsstoffen. Dit probleem los je eenvoudig op door ze op te delen en ze een eigen potje te geven.

In 3 stappen kruidenplantjes uit de supermarkt opdelen

Het opdelen en herplanten van kruidenplantjes uit de supermarkt is zo gedaan als je de volgende 3 stappen volgt:

Stap 1: haal het kruidenplantje uit de pot

Geef het kruidenplantje eerst goed water zodat de kluit wat zachter wordt. Knijp dan zachtjes in de plastic pot om het plantje los te krijgen. Merk je dat het plantje los komt? Houd dan voorzichtig een hand onder de kruiden en trek met je andere hand de losgekomen pot eraf.

Stap 2: scheur de kluit in drie stukken

Scheur nu met je handen de kluit van het kruidenplantje voorzichtig in 3 stukken. Doordat je de grond in de vorige stap nat hebt gemaakt, gaat dit een stuk makkelijker en blijven de wortels zo veel mogelijk intact.

Stap 3: plant de kruiden in een nieuwe pot

Geef de drie kruidenplantjes nu elk een eigen pot – een pot van 9 centimeter volstaat – en gebruik universele potgrond. Plaats elk plantje in het midden van de pot en duw de grond aan. Geef goed water. Je kruidenplantjes hebben nu de beschikking over voedingsstoffen en ruimte om een gezond wortelstelsel te ontwikkelen. Zo kun je maandenlang genieten van verse kruiden.

Verzorgtips voor kruidenplanten binnen

Zodra je kruidenplantjes een eigen pot hebben, hebben ze de kans om te overleven. Nu komt het aan op de juiste verzorging. Met de volgende 2 verzorgtips mag dit geen probleem zijn:

Verzorgtip 1: zorg voor een waterreservoir

Verse kruiden hebben dagelijks water nodig. De beste manier om ervoor te zorgen dat ze altijd genoeg hebben is door een waterreservoir te maken. Hiervoor zet je het kruidenplantje op een schotel of los in een grotere pot. Je geeft ze dan van onderaf water in de pot of op de schotel, et voilà een waterreservoir! Zo kun je meteen goed in de gaten houden of je de kruiden wel genoeg water geeft.

Verzorgtip 2: beste plek voor kruidenplantjes in huis

De beste plek voor een kruidenplantje in huis is een plek met een constante temperatuur en voldoende zonlicht. Vermijd de volle zon, want dan gaan ze al snel slap hangen.

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top