skip to Main Content
Is elke dag een glas rode wijn gezond?

Is elke dag een glas rode wijn gezond?

Er wordt vaak gezegd dat elke dag een glas rode wijn drinken goed is voor je hart! Maar klopt dit wel? Alcohol is namelijk helemaal niet gezond, ook niet als je het bij een glas per dag houdt. In dit artikel zetten we de feiten op een rij om te zien of het nu wel of niet gezond is om dagelijks een glas rode wijn te drinken.

Waar is 1 glas rode wijn goed voor?

De theorie dat elke dag een glas rode wijn drinken goed voor het hart is, vindt zijn oorsprong in Frankrijk. Ondanks dat hun dieet veel verzadigde vetten zoals kaas bevat, komen hartziekten opmerkelijk weinig er voor. De reden wordt toegedicht aan hun rode wijn consumptie. Ook mensen in de blue zones – plekken op de wereld waar mensen bovengemiddeld oud worden in goede gezondheid – drinken dagelijks 1 à 2 glazen wijn. Zou het dan echt waar zijn?

Wat zegt de wetenschap?

Rode wijn bevat ontstekingsremmende antioxidanten bevat, zoals resveratrol en flavonoïden. Deze zijn goed voor het hart. Maar verklaart dit ook waarom de Fransen en mensen in de blue zones minder last hebben van hart- en vaatziekten? Nee. De hoeveelheden antioxidanten die je met een glas rode wijn binnenkrijgt, kun je namelijk gemakkelijk via andere voeding binnen krijgen.

Wat dat antioxidanten betreft, is er dus geen noodzaak om wijn te drinken. Wat we wel met 100% zekerheid weten is dat alcohol puur vergif is voor je lichaam. Ook als je slechts kleine hoeveelheden drinkt.

Wat wél wetenschappelijk is aangetoond, is dat mensen met een bepaalde levensstijl en voedingspatroon dagelijks 1 à 2 glazen rode wijn drinken. En dat in de blue zones mensen die rode wijn drinken ouder worden dan mensen die niet drinken. Maar dat wijn drinken los van deze levensstijl gezond is, dat is nooit wetenschappelijk bewezen.

Geniet, maar drink met mate!

De gezondheidseffecten van rode wijn zijn nooit wetenschappelijk aangetoond. Dat alcohol ongezond is wel. Beter drink je dus helemaal niet. Maar als je het toch doet, houd het dan bij een glas per dag. En, niet onbelangrijk, vergeet dan niet om ervan te genieten. Bij genieten komt er een gelukshormoon vrij en dat geeft je – of wijn nu gezond of ongezond is – een gezondheidsbonus!

Ben je dol op wijn? Wist je dat het elke 18 februari Nationale Drink Wijn Dag is?

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top