skip to Main Content
Internationale Spaghettidag - Alles over Olijven

Internationale Spaghettidag

Spaghetti: wie kent het niet? Spaghetti vindt zijn oorsprong in Zuid-Italië en wordt beschouwd als de oudste soort pasta die er is. De naam komt van het Italiaanse woord ‘spago’ wat op zijn beurt weer ‘dun draadje’ betekent. Letterlijk vertaald betekent spaghetti dus bindtouwtjes. Ter ere van Internationale Spaghettidag (4 januari) zetten we wat feiten over spaghetti op een rijtje, beantwoorden we enkele veelgestelde vragen en geven we je wat klassieke recepten voor het eten vanavond. Wat wil een mens nog meer?

Veel gestelde vragen

Hoeveel spaghetti per persoon?

Van spaghetti maak je in de praktijk al snel te veel. Dus: hoeveel gram spaghetti per persoon? Reken gemiddeld ongeveer 100 gram droge spaghetti per persoon. Voor kinderen gebruik je beter iets minder, zo’n 80 gram spaghetti per persoon. Voor de grote eters neem je extra voorzorgsmaatregelen en gebruik je zo’n 120 gram spaghetti per persoon. Al helemaal op Internationale Spaghettidag natuurlijk.

Hoe lang spaghetti koken

Hoe lang moet spaghetti koken? Laat spaghetti 11 minuten, onder af en toe roeren, zachtjes koken in gezouten water. Wil je je spaghetti liever ‘Al dente’ (iets steviger)? Laat de spaghetti dan 9 à 10 minuten koken. Het belangrijkste is echter om goed te kijken wat de instructies op de verpakking je vertellen. Hou je van al dente? Trek hier dan ook weer 1 à 2 minuutjes van de kooktijd op de verpakking af. Al helemaal als je de spaghetti na het koken door de saus in de pan heen roert (zoals het eigenlijk hoort). Zo voorkom je dat je spaghetti slap wordt en ben je verzekerd van de perfecte pasta maaltijd op Internationale Spaghettidag.

Spaghetti recepten

Omdat spaghetti de grote klassieker is onder de pasta-soorten, mogen een paar lekkere spaghetti recepten niet ontbreken. Daarom hebben we er hier twee voor je op Internationale Spaghettidag: bolognese en carbonara.

Spaghetti bolognese recept

Als we het hebben over Spaghetti bolognese dan vloeken we eigenlijk een beetje in de kerk. Traditioneel is het namelijk ragu alla bolognese. Dit recept maak je van oudsher met tagliatelle in plaats van spaghetti. Ter ere van Internationale Spaghettidag pakken we het vandaag natuurlijk even anders aan.

Ingrediënten (2 personen)

 • 4 eetlepels olijfolie
 • 25 gram boter
 • 200 à 250 gram spaghetti
 • 100 gram guanciale, pancetta of gewoon spekblokjes
 • 200 gram rundergehakt
 • 200 gram half-om-half
 • 1 kleine ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 stronk selderij
 • 2 kleine wortels
 • 50 milliliter rode wijn
 • 200 milliliter runderbouillon
 • 140 gram tomatenpuree
 • Parmezaanse kaas
 • peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de olijfolie en de boter in een grote pan en roer het geheel goed door. Zorg ervoor dat de guanciale, spek of pancetta in blokjes gesneden is en bak die op een laag vuur aan zodat het vet er goed uitkomt.
Voeg vervolgens de ui, knoflook, selderij en wortel toe en fruit het geheel.

Zodra alles een mooie kleur begint te krijgen, voeg je het rundergehakt en de half-om-half gehakt toe. Rul het goed samen en zorg ervoor dat er geen grote stukken overblijven. Zodra al het vocht eruit is en verdampt is, voeg je de rode wijn toe. Vervolgens mix je de tomatenpuree door de runderbouillon totdat het een egale saus is. Roer het door de rest van de pan en zorg ervoor dat alles goed bedekt is.

Zet het vuur nu op zijn laagst en laat het geheel 2 uur zachtjes pruttelen. Voeg tegen het einde eventueel peper en zout naar smaak toe. Kook de spaghetti de laatste 10 minuten van het koken volgens de instructies op de verpakking, of dus 2 minuutjes korter als je het al dente wil en het door de pasta wil roeren op het laatst ;) Serveer het geheel met wat Parmezaanse kaas erover en je bent er klaar voor om Internationale Spaghettidag in stijl en smaakvol te vieren.

Spaghetti carbonara

Een andere klassieker is natuurlijk de spaghetti carbonara. In tegenstelling tot de bolognese, vloek je met deze niet in de kerk als je hem met spaghetti maakt. Een ander punt waar veel mensen wel de mist mee in gaan, is bij het gebruik van room. Dit is ten strengste verboden bij dit traditionele recept. We maken hem vandaag op Internationale Spaghettidag dan ook traditioneel, zoals hij hoort.

Ingrediënten (2 personen)

 • 200 à 250 gram spaghetti
 • 100 gram guanciale, pancetta of gewoon spekblokjes
 • 50 gram pecorino
 • 50 gram Parmezaanse kaas
 • 3 grote eieren
 • Peper en zout

Bereidingswijze

Traditioneel gebruik je voor carbonara guanciale. Dat is het vlees van de varkenswang. Dit is echter niet overal verkrijgbaar. Kun je geen guanciale krijgen bij jou in de buurt? Gebruik dan pancetta. Kun je geen pancetta kopen bij jou in de omgeving? Ga dan voor gewone bacon- of spekblokjes. Is zelfs dat niet verkrijgbaar waar je woont? Verhuis dan alsjeblieft.

Kook de spaghetti wederom volgens de instructie op de verpakking minus 2 minuten. Snij het vlees naar keuze in kleine blokjes. Doe het eigeel en eiwit van 2 eieren in een kom en doe van het laatste ei alleen het eigeel erbij. Doe de pecorino erbij, wat peper en zout en mix het geheel met een kloppertje tot het een egale saus is.

Bak nu het vlees zonder olie in een pan. Geen zorgen, er komt meer dan genoeg vet uit om in te bakken. Komt er teveel vet uit naar jouw smaak? Absorbeer dan wat vet uit de pan met wat keukenrol. Je kunt op dit punt zout toevoegen, maar het vlees is van zichzelf al vaak erg zout. Eerst even proeven dus!

Kruid het vlees naar smaak en zet het vuur daarna uit. Laat de pan even afkoelen en doe vervolgens de gekookte spaghetti erbij. Doe de saus erbij en roer alles goed door elkaar. Doordat je de pan af hebt laten koelen, krijg je geen scrambled eggs, maar coat de saus rondom de spaghetti. Voeg eventueel wat pasta water toe om een wat vollere en romige saus te krijgen.

Serveer de carbonara met Parmezaanse kaas en gemalen peper eroverheen en je bent ook met dit recept klaar om Internationale Spaghettidag helemaal in stijl te vieren.

Bram

Foodie Bram is een wandelende encyclopedie op het gebied van hippe eettentjes en een begenadigd thuiskok! Na elk restaurantbezoek duikt hij meteen de keuken in voor smaakvolle experimenten!

Back To Top