skip to Main Content
Het belang van sociale contacten - Alles over Olijven

Het belang van sociale contacten

Als we denken aan mediterraans leven, denken we al snel aan lekker en gezond eten en drinken. Het mediterrane leven is echter veel meer dan alleen eten en drinken. De kern hiervan is genieten met sociale contacten zoals vrienden en familie. Het is een levensstijl waar genieten van het moment centraal staat. En je voelt zelf ook vast wel aan dat dit op diverse manieren vormgegeven kan worden. Omdat hier bij Alles over Olijven de mediterrane leefstijl centraal staat, gaan we hier wat dieper in op het belang van sociale contacten voor een gezonde leefstijl.

Vrouwen leven langer dan mannen, toch?

Het is een bekend gegeven dat vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen. Nu circuleren er op het internet meer dan genoeg ‘fail’ filmpjes van mannen die discutabele stunts uithalen. Dat mannen eerder ‘de pijp aan Maarten geven’, zal voor veel mensen dus niet als een shock komen. Er zijn echter ook andere redenen waarom vrouwen gemiddeld langer leven. Deze reden zit hem in sociale contacten. Er heerst een stigma dat vrouwen socialer zijn dan mannen. En hoewel dit stereotype inmiddels is ontkracht, kan het er wel voor zorgen dat mensen zich ernaar gaan gedragen. Een self-fulfilling prophecy als het ware.

Mediterraans sociaal

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat sociale interactie en hechte vriendschappen ervoor zorgen dat we langer leven. Dit is een belangrijke reden dat vrouwen gemiddeld 5 tot 7 jaar langer leven dan mannen. Ze hebben meer sociale contacten en houden dit ook op latere leeftijd vol. Een interessant feitje is dat het Italiaanse eiland Sardinië de enige plek ter wereld waar dit verschil niet aanwezig is. Mannen en vrouwen worden hier gemiddeld namelijk even oud. Dat komt vooral door het feit dat de sociale interactie tussen de bevolking hier groot is, zowel tussen mannen als vrouwen.

Geniet samen met anderen

Mediterraans genieten gaat dus niet alleen om lekker eten, maar ook om samen genieten. Dus hoe zorg je er dan voor dat je gezond en sociaal bezig bent? Nou, goed nieuws, dat is eenvoudiger dan je misschien denkt! Kies er bijvoorbeeld eens wat vaker voor om samen te eten. Stel bijvoorbeeld eens aan die collega op het werk voor om samen te lunchen. In plaats van al werkend aan je bureau je boterham met hagelslag te eten. Maak ’s avonds na het slapen eten nog een lekkere wandeling met je partner. Bel je familieleden wat vaker op en neem het initiatief om vaker met die ene vriend of vriendin af te spreken voor een hapje en een drankje. Het leven bestaat uit meer dan alleen maar werken, dus zorg ervoor dat je al genietend langer leeft! Hoe geniet jij met vrienden en familie?

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top