skip to Main Content
Dag van de Croissant - Alles over Olijven

Dag van de Croissant

Elk jaar op 30 januari is het de ‘Dag van de croissant’. Deze internationale dag is in het leven geroepen om het halvemaanvormige broodje van gerezen en gezoet bladerdeeg te eren. We kennen de croissant allemaal en we hebben er in ons leven allemaal wel eens een gegeten. Of het er nu eentje uit een Nederlandse supermarkt als ontbijt was, of een ‘echte’ uit een Franse boulangerie. Ik vertel je hier meer over de nog altijd immens populaire croissant. Een paar leuke feitjes, weetjes en natuurlijk hoe je zelf een croissant rolt!

De croissant: typisch Frans, toch?

De croissant als halvemaanvormig broodje associëren we van oudsher natuurlijk met Frankrijk. Maar is de croissant wel echt Frans? Broodjes in de vorm van een halve maan bestaan al sinds de klassieke oudheid. Het eerste gebakken broodje dat ook echt op een croissant leek, werd oorspronkelijk een Kipferl genoemd. De Kipferl is voor het eerst ontstaan in Oostenrijk en de eerste vermelding ervan dateert zelfs uit de 13de eeuw.

De eerste keer dat het broodje in Frankrijk verscheen was in 1839 toen de Weense zakenman August Zang in Parijs zijn Boulangerie Viennoise (Weense bakkerij) opende aan de Rue de Richelieu. Hier begon hij met de verkoop van Weense broodjes en gebakjes. Deze van oudsher Weense manier van brood- en banketbaken, werd in Frankrijk zo populair dat het de term “Vienoiserie” kreeg. Een van de broodjes die populair werd was de Kipferl, die wordt gezien als een voorloper van de croissant.

Naarmate de populariteit toenam, bedacht Zang een andere versie van de Kipferl, gemaakt van getoerd deeg (een soort van bladerdeeg). Deze Kipferl werd, vanwege de vorm, door de Parijzenaren vernoemd naar de halvemaan. Zo werd de naam croissant (wassende, oftewel halve, maan) geboren. En daarom vieren we nu, jaren later, de internationale Dag van de Croissant!

Hoeveel calorieën in een croissant?

Het is misschien niet het nieuws wat je wilde horen op de Internationale Dag van de Croissant, maar het halvemaanvormige broodje is niet de meest gezonde lekkernij om volop in je gezicht te stoppen. Er zitten namelijk gemiddeld 161 kilocalorieën in 1 croissant van 40 gram. In 1 croissant van 40 gram vind je:

 • 161 kcal
 • 8,4 gram vet, waarvan 4,4 gram verzadigde vetten
 • 16,9 gram koolhydraten, waarvan 1,8 gram suikers
 • 1 gram vezels
 • 3,8 gram eiwitten
 • 0,47 gram zout

Vandaag op de Dag van de Croissant mag je er uiteraard uitbundig van genieten, maar de rest van het jaar raden we aan dit broodje met mate te consumeren.

Hoe rol je een croissant?

Dat de croissant tegenwoordig zo’n beetje overal te krijgen is, moge bekend zijn. Maar vergis je niet; een croissant gemaakt in een fabriek is relatief snel klaar en daarmee winstgevend voor een producent. Wil je een croissant ambachtelijk bereiden? Dan zul je daar toch echt wat tijd voor uit moeten trekken. Als je het goed aanpakt en uiteindelijk klaar bent, dan heb je wel een echte croissant die ook zo smaakt. Daarom leggen we hier uit hoe je zelf je croissant kunt maken.

Benodigdheden en ingrediënten

 • Een mes
 • Een bakplaat
 • 500 gr T55 bloem (of patentbloem)
 • 140 ml water
 • 140 ml melk
 • 10 gr zout
 • 12 gr gedroogde gist
 • 50 gr suiker
 • 30 boter, op kamertemperatuur
 • 250 gr boter, koud
 • bloem, voor het werkblad
 • 1 ei, losgeklopt

Zelf croissant maken en rollen in 5 stappen

Met deze spullen ben je er op de Dag van de Croissant klaar voor om zelf een croissant te maken en te rollen. Dit doen we aan de hand van de volgende 5 stappen:

 • Croissantdeeg maken
 • Croissantdeeg toeren met boter
 • Croissants rollen
 • Croissants laten rijzen
 • Croissants bakken

Croissant deeg maken

Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed het tot het een soepel deeg is. Je kunt ervoor kiezen het deeg met de hand kneden of een standmixer met deeghaak te gebruiken. Kneed het deeg 4-5 minuten en maak er een bol van. Doe de deegbol in plasticfolie en laat het minstens 1 uur rusten in de koelkast. Voor het beste resultaat laat je het een hele dag rusten in de koelkast.

Croissantdeeg toeren

Doe de boter tussen 2 vellen plasticfolie en rol uit tot een vierkant van zo’n 1 cm dik. Door goed hard op de boter te slaan met een deegroller wordt het iets soepeler, waardoor je het eenvoudiger kunt verwerken in het deeg.

Haal het deeg uit de koelkast, rol het een beetje plat op een met bloem besprenkeld werkblad en rol er 4 punten aan. Leg de boter in het midden van de lap deeg en sla de 4 deegflappen eroverheen, zodat de boter aan alle kanten is ingepakt. Rol het deeg langwerpig uit totdat het 3 keer langer is dan dat het breed is.

Vouw het deeg daarna als een brief in drie stukken. Draai het deeg een kwartslag en rol het nu uit de andere kant op, tot het opnieuw 3 keer langer is dan dat het breed is. Vouw ook dit stuk deeg weer in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Rol het deeg nog een keer in de eerste richting uit en vouw het deeg daarna weer in drieën. Doe het deeg in plasticfolie en laat het nog minstens 30 minuten rusten in de koelkast. Voor een optimaal effect laat je het een hele nacht rusten.

Croissants rollen

Nu beginnen we met het rollen van de croissants. Hoe rol je een croissant? Besprenkel het werkblad wederom met wat bloem, haal je deeg uit de koelkast en rol het uit tot een lap van 85 bij 20 centimeter. Lukt dit nog niet omdat het deeg te elastisch is? Trekt het deeg steeds terug? Leg het dan weer 10 tot 15 minuten terug in de koelkast en probeer het daarna nog een keer.

Snij met een goed mes, een pizzaroller of een speciale croissantroller driehoeken van 10 bij 20 centimeter uit het deeg: de onderzijde is dan 10 centimeter breed en vanaf het midden omhoog is het 20 centimeter. Snij het deeg in het midden van de korte kant (die van 10 centimeter) zo’n 3 centimeter in. Rol het deeg vanaf dat punt op en trek het hier lichtelijk uit, zodat het geheel flink op spanning komt te staan.

Croissants laten rijzen (2de rijs)

Plaats de croissants met de punt naar beneden op een bakplaat met bakpapier erop. Zorg voor genoeg ruimte tussen de croissants. Dek ze af met plasticfolie en laat het deeg anderhalf tot 2 uur rijzen op een warme plek zonder tocht. De beste rijstemperatuur voor croissants is 23 tot 27° C. Zorg ervoor dat het vooral niet warmer is dan dat, want dan kan de boter smelten. Hierdoor zul je minder mooie lagen krijgen.

Croissants bakken

Na deze 2de rijs is het moment aangebroken om de croissants te gaan bakken. Zorg voor een voorverwarmde oven van 200 °C. Bestrijk de gerezen croissants met wat losgeklopt ei en bak ze daarna 15 à 20 minuten tot ze prachtig goudbruin zijn.

Croissant beleg

Hoe je croissant beleggen? De ham-kaas croissant en de chocolade croissant zijn natuurlijk bekende voorbeelden. Je kunt het echter op nog veel meer manieren aanpakken. Vandaag geven we je wat inspiratie, zoals:

 • Beleg je croissant met brie, vijgenjam, walnoten en honing
 • Beleg je croissant met roomkaas, gerookte zalm en komkommer
 • Beleg je croissant met gepocheerd ei, avocado en gamba’s
 • Beleg je croissant met roomkaas, frambozen en pistache
 • Beleg je croissant met lekkere tapenade en een beetje olijfolie

Maak vandaag je croissantje zoals jij die graag hebt en geniet van dit heerlijke wereldberoemde broodje!

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top