Rape envuelto en jamón serrano (zeeduivel omwikkeld met serranoham) Er zijn veel dingen waar Spanje…

Cacio e Pepe recept
Cacio e Pepe is natuurlijk een van de beroemdste pasta klassiekers aller tijden. Zodoende kan deze natuurlijk niet ontbreken bij ons. Het is een heerlijk gerecht dat uit slechts 3 ingrediënten bestaat: pasta, Pecorino Romano en zwarte peper. Zo eenvoudig, maar oh zo romig en lekker! Het is over het algemeen geen moeilijk recept, maar er zitten wel een paar haken en ogen aan. Geen zorgen, want wij leggen hier uit hoe je de perfecte Cacio e Pepe bereidt. Zo geniet jij straks van deze pasta zoals de Romeinen dat deden.
Ingrediënten (4 personen)
- 500 gram spaghetti (traditioneel is dit tonnarelli, een soort vierkante spaghetti, maar deze is in Nederland erg moeilijk te krijgen).
- 200 gram Pecorino Romano (als je dit niet kunt vinden of het te duur vindt, is Parmezaanse kaas een goede vervanger).
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
Bereiden
Plet en verbrijzel de peperkorrels goed in een vijzel en rooster het resultaat in een pan op middelhoog vuur om alle aroma’s vrij te laten komen. Hou je neus goed in de gaten, zet het vuur uit en hou de peper apart zodra je de peper echt goed begint te ruiken.
Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking, maar kook de pasta in dit geval slechts de helft van de kooktijd. Zodra de pasta voor de helft gekookt is, haal je de pasta uit het kookwater en laat je het uitlekken. Bewaar het kookvocht dat rijk is aan zetmeel.
Voeg het kookwater, dat je apart hebt gezet, nu toe aan de pan met de peper om de basis van de Cacio e Pepe te maken. Giet de halfgare pasta in dezelfde pan zodat deze de smaak van de zwarte peper opneemt terwijl ze verder kookt. Door de pasta op deze manier verder te koken, zorg je ervoor dat het zetmeel alle ingrediënten samenbindt en houdt.
Als laatste stap bij Cacio e Pepe voeg je beetje bij beetje de Pecorino Romano toe terwijl je blijft roeren. Op die manier zorg je ervoor dat de kaas op de juiste manier smelt en de juiste dikte krijgt. De truc hierbij is om de juiste balans te krijgen tussen het volume van de kaas en het smeuïge wat het water toevoegt.
Plaats het nu mooi op een bord, vermaal er nog wat peper en Pecorino Romano overheen, serveer en eet smakelijk!