skip to Main Content
5 redenen om vaker groenten van het seizoen te eten! - Alles over Olijven

5 redenen om vaker groenten van het seizoen te eten!

In Nederland zijn de meeste groenten het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Deze luxe hebben we te danken aan geavanceerde landbouwtechnieken, zoals de tuinbouw, en door het te importeren uit het buitenland. Fijn dat we zo veel te kiezen hebben, maar wist je dat jezelf beperken tot het eten van groenten van het seizoen verrassende voordelen heeft voor zowel je gezondheid als het milieu?

Wat is seizoensgroente?

Seizoensgroente is groente die in een bepaald seizoen in eigen land wordt geteeld. Elke groente heeft namelijk een natuurlijke groeiperiode. In dit seizoen zijn de weersomstandigheden optimaal voor deze groentesoort om op natuurlijke wijze te groeien op het land. Hierdoor heeft elk seizoen dus zijn eigen groente! En hier kun je je voordeel mee doen!

5 redenen om vaker groente uit het seizoen te eten:

Elk seizoen heeft zijn eigen groente. En mee-eten met wat de natuur ons op dat moment te bieden heeft, heeft meerdere voordelen:

1. Hogere voedingswaarde

Wist je dat groente in het seizoen een hogere voedingswaarde heeft dan wanneer het buiten het seizoen wordt geteeld of in het buitenland? Dit komt doordat de omstandigheden in het seizoen zelf beter zijn. En doordat groente die we buiten het seizoen uit het buitenland halen te lang onderweg is. Hierdoor gaat een gedeelte van de voedingswaarde verloren.

2. Seizoensgroente heeft meer smaak

Groente uit het seizoen groeit onder ideale omstandigheden. Er is dan voldoende zonlicht en er wordt vers geoogst op het moment dat de groente rijp is. Hierdoor is ook de smaak beter. Daar kan groente die buiten het seizoen wordt gekweekt niet tegenop.

3. Meer variatie in je eetpatroon

Geen enkele groente bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Variatie in je eetpatroon is dus belangrijk om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Door te eten volgens de seizoenen gaat dit automatisch. Elk seizoen heeft immers andere groente te bieden met andere vitamines en mineralen. Zo eet je gevarieerd én gezond!

4. Beter voor het milieu

Doordat seizoensgroente gewoon in Nederland op het land groeit, is er geen extra energie nodig zoals in de tuinbouw. Ook hoeft het geen lange weg naar ons bord af te leggen vanuit het buitenland. Hierdoor is kiezen voor groente uit het seizoen dus ook een (milieu)bewuste keuze.

5. Groenten van het seizoen zijn goedkoper

Doordat er minder energie nodig is om seizoensgroente te telen en transporteren, ligt de prijs lager dan wanneer je hem buiten het seizoen koopt. Hierdoor is groente uit het seizoen niet alleen lekkerder, voedzamer en minder belastend voor het milieu, maar ben je ook nog eens voordeliger uit!

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top